Formule-1 team op de intensive care...
Auteur: Rody Vonk -

Trainer en spreker Innovatie en Creativiteit

Formule-1 team op de intensive care...

In een snel veranderende wereld zullen we steeds vaker disruptief moeten denken. We moeten bestaande systemen en processen doorbreken en anders naar vraagstukken kijken. Simpelweg omdat veel problemen niet meer kunnen worden opgelost met 'hoe we het altijd doen'. Dat vraagt om een open houding, een creatieve geest en het lef om te experimenteren. We weten tenslotte niet hoe het dan wel moet...

Problemen kunnen niet worden opgelost binnen het kader waarin ze ontstaan of gecreëerd zijn, zei Einstein ooit. Je zult dus buiten je eigen kaders, buiten je eigen wereld of branche moeten kijken. Wie de kwaliteit heeft - of ontwikkelt - om parallellen te zien tussen zijn of haar eigen vraagstuk en problemen die ten grondslag lagen aan oplossingen in andere werelden, kan zich zomaar (concurrentie)voordeel verschaffen.

Een mooi voorbeeld is dat van de intensive care afdeling van een Londens ziekenhuis. Een daar werkzame arts had een passie voor Formule-1-races. Toen hij op een zondag keek naar een wedstrijd, werd hij ineens gegrepen door de werkwijze van een pitstop-team. De efficiëntie, de samenwerking, de timing. Alles perfect op elkaar afgestemd om in no-time de coureur weer veilig op weg te helpen.

Op de intensive care - zo dacht de arts - doen we precies hetzelfde: in hele korte tijd moeten we allemaal handelen zonder dat we uitgebreid kunnen communiceren. Waar het bij de Formule-1 gaat om zo min mogelijk tijdsverlies zodat de coureur verder kan, gaat het er bij de intensive care om dat de patiënt niet overlijdt. In essentie hebben beide 'werelden' hetzelfde 'probleem': hoe zorgen we ervoor dat we in een situatie waarin we allemaal onder hoge druk staan snel en correct handelen, zodat we de 'wedstrijd' niet verliezen?

Toen kwam de arts op een briljant idee: hij nodigde een Formule-1 pitstop-team uit om zijn mensen op de intensive care te komen trainen. Werkmethodes van het raceteam bleken dusdanig aan te passen dat ze werkbaar werden voor het verplegend personeel. Het gevolg? Het aantal fouten ging met ruim 45% naar beneden!

De arts heeft de kwaliteit om op abstract niveau verbanden te zien tussen problemen in verschillende werelden. En hij heeft het lef gehad om iets totaal nieuws uit te proberen. Maar wel met beproefde methodieken. Die waren alleen nog nooit toegepast in 'zijn' wereld...

Het doorbreken van 'hoe het altijd gaat' wil dus niet zeggen dat je iets totaal nieuws hoeft te bedenken. Train jezelf om te kijken naar andere werelden, parallellen te zien en zo met oplossingen te komen voor jouw vraagstuk. Dat is een mindset die iedereen kan ontwikkelen.

In welke werelden liggen oplossingen voor vraagstukken uit jouw bedrijf of branche? Lees voor meer inspiratie hierover ook mijn artikel 'Serious creativity = overleven!'.

Reactie toevoegen