Innoveren: klaar voor de start? Stop!
Auteur: Rody Vonk -

Trainer en spreker Innovatie en Creativiteit

Innoveren: klaar voor de start? Stop!

Jij bent verantwoordelijk voor een vernieuwingstraject en je baas heeft je gevraagd om een plan van aanpak op te stellen. Maar hoe ga je je baas enthousiast maken voor jouw aanpak? Hoe neem je je collega's mee? Hoe zorg je ervoor dat je niet blijft hangen in plannenmakerij? En hoe hou je de vaart er vervolgens in? Stop! Lees voor je gaat beginnen eerst mijn top 5 ervaringstips voor een succesvol innovatietraject.

De top 5 ervaringstips waardoor jouw innovatietraject wèl snel van de grond komt

 

Tip 1: Hou het klein
Een project wordt snel te groot of te mooi, waardoor er te veel aandacht en energie naar randzaken gaat. Een innovatieproject an sich is al ingewikkeld genoeg. Zorg dat alle energie naar de innovatie zelf gaat. Bedenk wat je minimaal nodig hebt (minimal viable product, MVP) om zo snel mogelijk slagen te maken in je traject.

Tip 2: Doen is de beste manier van denken
Het gevaar van een langetermijnplanning is dat iedereen exact moet weten – en goedkeuren – wat je gaat doen en wat dat kost. Voor je het weet ben je over je plan aan het discussiëren en komt je project niet van de grond. Ga snel aan de slag door een plateauplanning te maken en boek zo op korte termijn al je eerste successen.

Tip 3: Bepaal leerdoelen i.p.v. prestatiedoelen
Doen zonder doel is zinloos. Maar koppel vooral geen prestatiedoelen aan je project. Het doen is de prestatie. Iets nieuws kun je niet koppelen aan prestatiedoelen, want waar meet je succes dan aan af? Bedenk per fase wat je wilt leren.

Tip 4: Plaats het project buiten de organisatie
Iedereen moet iets van je project vinden, je moet draagvlak creëeren, mensen meenemen in het proces, praten over budgetten etc. Onmogelijke eisen om je project snel en succesvol van de grond te krijgen. Plaats je project als een start-up buiten de bestaande organisatie zodat je geen last hebt van bureaucratie en hiërarchie.

Tip 5: Speel een nieuw spel
Een nieuw spel spelen volgens de regels van de oude organisatie? Dat is gedoemd te mislukken! Ga je eerst een plan maken en wachten op goedkeuring van je baas? De echte kansen voor snelle stappen in je traject liggen buiten het bestaande speelveld. Wacht dus niet op goedkeuring, ga vandaag doen en boek morgen al je eerste successen. Je wordt ongetwijfeld beloond voor je lef en snelheid waarmee je succesvol bent. En misschien wel de belangrijkste tip: creëer nieuwe spelregels.

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Friskijkers voor jouw innovatietraject kan betekenen? Ik praat je graag bij over onze ervaringen.

Reactie toevoegen