Innoveren

Het woord innoveren wordt in allerlei situaties en omstandigheden gebruikt. De ene keer om een verbetering of vernieuwing van producten, diensten of processen aan te duiden. In andere gevallen gaat het om radicaal nieuwe, disruptieve oplossingen. Maar wat is innovatie eigenlijk? Er zijn misschien wel net zoveel definities als innovators…

De definitie die ik gebruik is:
Innovatie is het introduceren van iets nieuws dat een specifieke gebruikersgroep helpt bij het oplossen van een bepaald probleem of dat voorziet in een specifieke behoefte.

Het gaat om de introductie van iets nieuws. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs iets unieks, iets dat nog nooit eerder bedacht of gedaan is. Soms zijn er oplossingen in andere branches of organisaties te vinden die je – al dan niet met aanpassingen – succesvol kunt overnemen.

Innovatie kan betrekking hebben op techniek, maar dit hoeft zeker niet. Het kan ook gaan over het ontwikkelen van een nieuw product, een nieuwe dienst of service of over het creëren van een nieuw business model.

Innovatie is niet hetzelfde als een idee of een uitvinding. Het verschil is dat we met innovatie daadwerkelijk een oplossing implementeren. Een idee of uitvinding op zich is niets waard zolang het op de plank ligt. Het wordt pas waardevol als het is gerealiseerd en wordt gebruikt.

Om succesvol te kunnen innoveren, is een aantal zaken van belang. Je hebt de juiste mindset, tools en vaardigheden nodig, maar ook een context – een omgeving – die vernieuwing en verandering accepteert en stimuleert. 

Innoveren kost tijd en is niet altijd eenvoudig. Een helder proces helpt je om klein te beginnen en stapsgewijs te ontdekken wat voor jouw klant of gebruiker de beste oplossing is. En als je ooit twijfelt of jij creatief of innovatief bent, bedenk dan dat bijna alles om je heen door mensen is gemaakt. Door mensen net als jij. Als je het lef hebt om nieuwe wegen te ontdekken en fouten durft te maken, kan ook jij oplossingen bedenken en realiseren die een verschil maken.

Wil je weten hoe ook jij met succes kunt innoveren? Overweeg dan eens om deel te nemen aan een van mijn trainingen of presentaties of lees mijn boek 'Innoveren: Eerst geloven, dan zien!' dat ik in samenwerking met Shapeshifters Publishers heb geschreven.

 

Rody Vonk
Trainer, spreker en facilitator

 

Trainingen innoveren, creatief denken en design thinking

Complex problem solving, kritisch denken en creativiteit zijn vaardigheden die steeds meer van werknemers gevraagd worden. In trainingen ontwikkel je deze en andere vaardigheden met behulp van tools en technieken uit design thinking; een manier van denken en vooral doen die je leert sneller en effectiever te innoveren.

Mindset

Wie aan de slag wil met innovatie en verandering zal hiervoor de juiste mindset moeten hebben of ontwikkelen. Want durf jij te experimenteren? Fouten te maken? Echt nieuwe wegen te ontdekken? Dit zijn voorwaarden voor succes!

Tools & skills

Je wíl misschien wel innoveren, maar hoe begin je? Beschik je over de juiste vaardigheden? En heb je de tools die je op weg helpen, zoals een helder proces? Met het juiste gereedschap navigeer je makkelijker naar nieuwe werelden.

Omgeving

Met alleen de juiste mindset, tools en vaardigheden ben je er nog niet. Want wat als je (werk)omgeving niet meewerkt? Als je geen fouten mag maken? Innoveren vraagt om de juiste cultuur, goed leiderschap, tijd en ruimte.

Wat klanten zeggen

  • Rody Vonk heeft opgetreden als gastheer tijdens de uitslagenavond van de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 van de gemeente Leiden. Hij praatte het programma aan elkaar, hield interviews met de lijsttrekkers en presenteerde samen met burgemeester Henri Lenferink de tussenuitslagen. Hij zich goed verdiept in wat er in de Leidse politiek speelde op dat moment. Met Rody Vonk haal je een betrokken, enthousiaste, geïnteresseerde, goed voorbereide, vlotte spreker in huis! Ceryl de Heer – Strategie, middelen en control, Gemeente Leiden
  • Wat me aansprak in de training is Rody's betrokkenheid bij de inhoud. Het voelde voor mij dat hij zelf ook echt gelooft in de aanpak waarmee hij de deelnemers deze twee dagen kennis heeft laten maken. Bas van Meggelen – Adviseur Economische Zaken, Gemeente Leiden
  • In nauwe samenwerking met een Vlaamse partner is de trainer, de heer Vonk, erin geslaagd de brug te slaan tussen technologen en belanghebbenden enerzijds en de Vlaamse en Nederlandse deelnemers anderzijds. Op die manier heeft hij mede bijgedragen aan een succesvol netwerkevenement. Zijn prestaties kunnen dan ook op hoge waardering van de TaalUnie rekenen. Kevin De Coninck – Afdelingshoofd taalbeleid, Nederlandse TaalUnie
  • Men voorspelt dat de drie belangrijkste vaardigheden in 2020 Complexe problemen oplossen, kritisch denken en creativiteit zijn. Dit is precies wat je in de training Startup Experience op een leuke en interactieve manier leert! Suzanne Wortel – Affiliate Quality Operations, Pfizer bv
  • Friskijkende vernieuwer, zonder 'ja maar'! Carola van Delft – Financial Controller, Rabobank Leiden-Katwijk
  • Het was een uitdaging om een groep van 15 actievelingen in de lokale politiek te laten brainstormen met als doel te komen tot een aanzet voor een nieuw verkiezingsprogramma voor 2018. Het proces gaf veel energie aan het (deels nieuwe) team, waardoor we een goede start gemaakt hebben. Zonder de professionele begeleiding van Rody was ons dat zeker niet gelukt. We kijken dan ook uit naar verdere toekomstige samenwerking. Frans Zonneveld – Voorzitter bestuur VVD Leiderdorp
  • In a short amount of time, this programme has successfully and efficiently provided participants with the opportunity to advance their careers by gaining access to the best practices and most relevant case studies. HE Jassem Al Bloushi – Member of the Board of Trustees, Rubu’s Qarn Foundation for Creating Future leaders and Innovators
  • I have learnt to solve issues in a more innovative way, in addition to the different elements that come with this such as the mind-set, identifying the problem, and looking at the solutions from a different angle. I feel ready to move into a position of leadership. Amira bin Faris – Sheikha Bodour Al Qasimi’s Executive Office
  • Dit was een van de beste trainingen in jaren, met bruikbare inzichten en methodes voor rapid prototyping. Zeer aan te bevelen! Leonie Schüssler – Innovation and Trends Manager, Cosnova (Duitsland)